ביום שני האחרון התחשק לי משהו עם #עדשים, אבל שיהיה מרענן, לא יהיה כבד מידי וכמובן #ללא_גלוטן.
כך נולד המתכון #קציצות_עדשים_אפויות עם #רוטב_יוגורט.
בכל יום שני בבוקר אני מפנה את היום מעבודה ושאר עיסוקים, והיום כולו מוקדש לבילוי עם נכדה המתוקה שלי אמה, (ובן המקסים והגדול, שמצטרף לבילוי אחר הצהרים). אמה רק בת עשרה חודשים ושופעת מתיקות וקסם. הבילוי איתה ועם בן יקרים לי, זה זמן איכות ליצירת קשר בנינו שלא ניתן להשיג בביקורים אקראיים.
אמה היגיעה לשלב של ארוחות מוצקות, ואני מנסה להכין עבורה דברים טעימים ובריאים.
למרות שאחרי שהיא מסיימת לרצף את הבית מחדש בקציצות / תפו"א / פסטה / ירקות, שרק חלק קטן מהם מגיע למערכת העיכול שלה, היא מחסלת בתאבון כמה פירות וגמדים, אני לא מתייאשת וממשיכה לנסות כל מיני מתכונים.
ביום שני האחרון חשתי צורך עז למשהו עם עדשים. חיפוש מהיר ברשת העלה כמה מתכוני קציצות עדשים. שילוב בין המתכונים שמצאתי, מצרכים שהיו לי בבית, טעמים שדמיינתי, ועוד כמה אילוצים ייצרו כיוון למתכון שנולד.
כיון שהבוקר מוקדש לדרדסית מרוץ שזוחלת ומטפסת בכל הבית, מגיעה לכל פינה ואי אפשר להוריד ממנה את העיניים לרגע, עבדתי בכמה שלבים כשזמן העבודה בכל שלב קצר ביותר, ובניהם יש המון זמן לשחק עם אמה.
מתכון בבקשה:
קציצות עדשים אפויות, ללא גלוטן
מה צריך?
לקציצות:
כוס עדשים אדומות
תפו"א בינוני או שניים קטנים
גזר
5+1 כפות כוסברה (או פטרוזיליה) קצוצה גס (כף אחת עבור הרוטב)
ביצה
2 כפות זרעי צ'יה (סופר פוד עם המון שימושים, ממש כדאי שתהיה צנצנת במקרר באופן קבוע)
מלח ופלפל
לטארקה: (פטנט תיבול הודי קל, אבל דורש שיהיו בבית כמה תבלינים מעניינים)
20 גר' חמאה או 2 כפות שמן זית
חצי כפית זרעי כמון
חצי כפית זרעי כוסברה
חצי כפית זרעי חרדל שחור
2 שיני שום קצוצות
לציפוי:
פצפוצי אורז טחונים, מלח ופלפל (אפשר להחליף בפרורי לחם ללא גלוטן)
לרוטב יוגורט:
גביע יוגורט ביו 3%
2 שיני שום קצוצות (כי אני ממש אוהבת שום, אפשר פחות אפשר גם לוותר למי שלא אוהב)
כף כוסברה קצוצה (אפשר גם פטרוזיליה, למי שמעדיף)
מלח ופלפל
איך להכין?
שלב ראשון: הכנה
(פחות מ-5 דקות) ובישול מקדים (כחצי שעה)
לשטוף כוס עדשים במסננת מתחת למים זורמים עד שהמים כבר לא עכורים.
להעביר לסיר עם כ-3 כוסות מים ולבשל כחצי שעה עד שהעדשים מתרככים ו"נמסים"
לסנן את העדשים, וללחוץ מעט כדי להוציא עודף נוזלים.
לקלוף את הגזר ותפו"א, לחתוך באופן גס.
לבשל בהרבה מים עם כפית מלח עד שמתרככים. ולסנן.
שלב שני: הכנת התערובת לקציצות
(5-10 דקות מקסימום כולל הטארקה) ואח"כ גיבוש במקרר (חצי שעה לפחות)
למעוך יחד את העדשים תפו"א והגזר (אפשר עם מזלג, לא נורא אם נשארות מעט חתיכות. אין צורך להגיע למרקם משחתי!)
להוסיף כוסברה קצוצה (לרעננות), ביצה (לאחד ולגבש את התערובת), ואת זרעי הצ'יה (מאחדים את התערובת, וגם מוסיפים המון מינראלים ודברים טובים לקציצות, בכל זאת נחשבים למזון על), מלח ופלפל. ומערבבים.
תיבול פטנט בסגנון הודי: טארקה
(לא יותר משתי דקות)
להמס חמאה במחבת (אפשר גם שמן זית, או חצי חצי).
להקטין את הלהבה, להוסיף את זרעי הכמון הכוסברה והחרדל השחור. ומיד אחריהם את השום הכתוש. לטגן רק עד שעולה ריח נהדר מהמחבת (דקה או שתיים, לא יותר. חשוב לא לתת לחמאה ולזרעים להישרף! הם צריכים לעבור קלייה קלה וזהו)
לשפוך את הזרעים והחמאה המומסת / השמן לתערובת ולערבב היטב.
(אפשר גם פשוט לתבל את הקציצות, ולהוסיף מעט שמן אבל הטעמים אחרים לגמרי)
להכניס למקרר לגיבוש לחצי שעה לפחות.
שלב שלישי: אפיית הקציצות
לחמם תנור לחום גבוה (200 מעלות)
(יצירת הקציצות: לא מדדתי זמן, עשיתי כמה הפסקות תוך כדי. אבל האפייה עצמה מאוד קצרה)
ליצור כדורים מהתערובת.
לגלגל בפצפוצי אורז טחונים (במקום פרוריי לחם), מתובלים במעט מלח ופלפל
ולסדר על תבנית מרופדת בנייר אפיה.
לאפות בחום גבוה כ-10 דקות (אפיה ארוכה מייבשת את הקציצות!)
ולסדר על צלחת הגשה.
שלב רביעי: רוטב יוגורט
(כמה זמן לוקח להוציא יוגורט מהמקרר,לתבל במלח ופלפל, לכתוש שן שום ולהוסיף כף כוסברה שחתכנו קודם? 2 דקות?)
לערבב את כל החמרים.
עכשיו נשאר רק לטבול את הקציצות ביוגורט ולאכול
Comments