אנחנו לא אכלנים גדולים של לחם, אף פעם לא היינו. היינו קונים כיכר לחם ביום שישי, אוכלים כמה פרוסות, ובשישי הבא זורקים את הלחם הישן וקונים חדש.
אבל (לפני כעשרים שנה), כשהאיש שלי אובחן כצליאקי, התשוקה ללחם (האסור) עלתה.
קנינו מכונת לחם והתחלתי "לשחק" במתכוני לחם שמרים ללא גלוטן. להתנסות בסוגי קמח שונים ומשונים (קמח חומוס, אורז לבן ומלא, קמח סויה, להוסיף קסאנטגאם, וסיבי פייברקס ועוד). "סתם לחם" לא סיפק אותנו, הכנו לחמים עם עגבניות מיובשות, אגוזים וגרעינים, זיתים ושאר מיני פינוקים.
המכונה עבדה יום ולילה, הבית הריח כמו מאפייה.
בהחלט אפשר לומר שחגגנו על לחם באותה תקופה.
הרעיון להקפיא פרוסות לחם היה לחלוטין לא רלוונטי לנו, פשוט כי מהר מאוד לא נשאר מה להקפיא.
דיי מהר הבנו שכדאי למתן את התחביב החדש (המשקל התלונן), מכונת הלחם עברה מהשיש לארון, ודי נשכחה שם.
מידי פעם הכנתי קאפקייקס כתחליף ללחמניות, וזהו (כמו שכתבתי קודם, אף פעם לא היינו צרכני לחם גדולים).
בשנים האחרונות הסופר שלנו התהדר במקרר ענק ללא גלוטן עם מגוון לחמים, לחמניות ג'בטות, ומה לא, כך שאם רוצים לאכול המבורגר עם לחמנייה, כבר אין צורך לאפות לבד את הלחמנייה.
ובכל זאת, לפעמים מתחשק לחם ביתי, לשלוט ברכיבים שנכנסים ללחם, שיהיו בריאים עשירים וטעימים, וגם שיהיה ממש מהיר וקל, (כלומר: בלי להתאמץ להתפיח שמרים וכו').
מצאתי את המתכון הנהדר ללחם דגנים ויוגורט מהיר בספר מתנות מהמטבח של גיל חובב, כמה התאמות ללחם ללא גלוטן.
אני משתמשת בקמחים ללא גלוטן, ובתוספות של סיבים שמעניקים מרקם טעם ואיכויות של לחם מלא,
קסאנטגאם וזרעי צ'יה (עשירים בסיבים מסיסים שמסייעים לגיבוש מרקם הלחם, וכבונוס נוסף זרעי הצ'יה עשירים באנטיאוקסידנטים), ובפייברסק סיבים תזונתיים שתורמים למרקם ה"לעיס" של הלחם ומסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול.
אז איך מכינים?
לחם יוגורט מהיר ללא גלוטן
מה צריך:
היבשים:
1 כוס קמח אורז מלא
2 כוסות קמח לחם ללא גלוטן (כרגיל או תמי או קונדיטור)
1/2 כפית קסאנטגאם (סיבים מסיסים, משמשים כמשפר אפיה ללא גלוטן)
3 כפות סוכר חום
3 כפיות אבקת אפיה
1 כפית מלח ים אטלנטי
1/2 כוס גרעיני חמניות
4-5 כפות זרעי פישתן
הרטובים:
כוס וחצי חלב
1 גביע יוגורט ביו 3%
2 כפות חרדל
1 ביצה
4 כפות שמן זית
1/2 כוס פייברקס (סיבים תזונתיים מסלק סוכר, מוסיפים מרקם "לעיס" ללחם)
1 כף זרעי צ'יה
מחממים תנור לחום בינוני כ-180 מעלות
איך מכינים:
ראשית מחממים מעט 1/2 כוס חלב (משהו כמו 20 שניות במיקרו), מוסיפים את הפייברקס וזרעי צ'יה, ומניחים לספוח את הנוזלים כ-10 דקות.
בינתיים מערבבים בקערה ביצה, שמן זית, חרדל ויוגורט, ומוסיפים את שארית החלב (כוס).
בקערה נפרדת מערבבים את החומרים היבשים
מוסיפים את תערובת ה"רטובים", והחלב עם הסיבים לקערת ה"יבשים".
ערבוב קצר בלבד לאיחוד התערובת. (חשוב להימנע מלישת יתר של הבצק)
אפשר לאפות את הלחם בתבנית אינגליש קייק (לפרוס נייר אפיה בתבנית, להעביר את התערובת בכף, למלא את התבנית אבל להשתדל לא להדק את הבצק.
אפשר ליצור כדורים בגודל כדור טניס בידיים משומנות בשמן זית (נהדר לעור הידיים)
או ליצור (שוב, בידיים משומנות בשמן זית) צורת כיכר לחם על תבנית אפיה, כמו בתמונה:
לפזר מעל, לקישוט, עוד גרעיני חמניה / פישתן / שומשום לבן או שחור / קצח / זעתר / סומק, כייד הדמיון הטובה עליכם.
לאפות כ45 דקות בחום בינוני, לבדוק בנעיצת סכין שיוצאת יבשה.
ובתאבון
וגם:
אם חותכים את הלחם כשהוא עדיין חם הוא נוטה להתפורר קצת. עדיף לתת להתקרר ולהתייצב ואז לחתוך.
הכי טעים לאכול טרי. אבל אפשר לפרוס ולהקפיא (כשמפשירים הכי טעים לחמם מחבת טפלון יבשה על הכריים, להניח עליה את פרוסות הלחם הקפוא, ולהפוך לחמם משני הצדדים לקבלת מרקם "קרנצ'י" מבחוץ ורך מבפנים)
גיוונים: אפשר להוסיף עגבניות מיובשות שהושרו בשמן זית, חתוכות לחצי, לתערובת. או זיתים שחורים או ירוקים או אגוזי מלך וכד'
אז מה היה לנו כאן? מתכון טעים של #לחם_ללא_גלוטן על בסיס #אבקת_אפיה, עם #יוגורט ושפע #גרעינים, עשיר ב- #סיבים_תזונתיים ודברים טובים. זמן הכנה קצר ללא צורך בהתפחה ולישה ממושכים, והבית מתמלא ניחוח של לחם טרי.
בתאבון
שלכם
מיכל
מוזמנים לנסות גם את קאפקייק ללא גלוטן
Comments